Întrunirea Asociației Universităţilor de Medicină şi Farmacie
- 84 views
Membrii Asociației Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România se întrunesc în premieră la Chişinău, pe parcursul săptămânii curente, pentru a discuta probleme de interes comun pentru învăţământul superior medical și farmaceutic din aceste două ţări. Instruirea postuniversitară prin rezidențiat, metode moderne în instruirea medicală, perspectivele dezvoltării unui curriculum medical în context european, evoluția programelor de licență de scurtă durată, finanțarea învățământului medical și farmaceutic, strategii de dezvoltare a abilităţilor practice sunt doar câteva dintre problemele identificate în procesul de învăţământ medical din ambele state.
Printre participanți sunt rectorii Universităților de Medicină și Farmacie din Iaşi, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu-Mureș, București, Craiova, precum și prorectori, decani, profesori etc. Rectorul Ion Ababii a salutat cordial întrunirea omologilor români la Chișinău, care de-a lungul timpului şi-au menţinut calitatea de susţinători fideli ai reformelor naţionale şi ai sistemului de sănătate, în particular. În numele comunității universitare, Ion Ababii a mulţumit, în repetate rânduri, colegilor din România pentru faptul că au fost printre primii care au încurajat învăţământul medical în limba română, oferind Universităţii noastre loturi întregi de literatură medicală. De asemenea, acad. Ion Ababii a menţionat că experienţa şcolii medicale din România are o istorie şi experienţă bogată bună de preluat.
Prezent la şedinţa de deschidere, ministrul sănătăţii, Andrei Usatîi a menţionat că în ultimii ani Guvernul Republicii Moldova acordă o atenţie sporită racordării sistemului de sănătate la standardele europene. ”Cu ajutorul granturilor externe autorităţile dezvoltă centrele de sănătate din zonele rurale ale ţării. În 2013, numărul acestora a ajuns la 85, iar în următorii cinci ani acesta urmează să se majoreze”, a spus Andrei Usatîi. Oficialul a opinat că dezvoltând sistemul de sănătate la sate, statul încearcă să reţină medicii în ţară. Un aspect important în reformele de sănătate ţine de perfecţionarea medicilor specialişti şi dotarea centrelor de sănătate cu echipamente moderne, precum şi informatizarea acestora. În acest sens, în ultimii ani au fost valorificate 1,8 miliarde de lei.
Referindu-se la învăţământul medical, ministrul a menţionat că, în această direcţie, este prioritară ajustarea curiculum-urilor la toate specialităţile de formare a medicilor specialişti. De asemenea, a spus că, în curând, se preconizează instituirea unui spital universitar, care va avea un rol primordial în formarea medicilor. Este un proiect “acceptat verbal” de toate instanţele, dar care urmează a fi formalizat prin acte.
Rectorii români au apreciat reformele din sistemul de sănătate din Republica Moldova şi au menţionat că ţara noastră, în multe domenii, este cu mult mai avansată. Spre exemplu, asistenţa medicală în zonele rurale este mult mai bine asigurată şi structurată. În România, ultimele centre multifuncţionale de sănătate au fost edificate în anul 2005.
Reprezentanţii din România au menţionat că, în următoarele zile, vor încerca să înveţe şi să preia toate experienţele bune şi reuşite din învăţământul medical superior din Moldova.
[nggallery id=98]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii