Gala Premiilor în Sănătate
- vizualizări: 216
Cele mai remarcabile personalităţi, care au contribuit la dezvoltarea sistemului medical din Republica Moldova, au fost premiate cu trofee și diplome la Gala Premiilor în Sănătate 2018. Ediţia din acest an, a V-a, a avut genericul „Acoperirea universală cu servicii medicale – pentru fiecare și oriunde” şi s-a desfăşurat în data de 11 aprilie curent.
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Svetlana Cebotari a menționat că realizările din sistemul de sănătate nu ar fi fost posibile fără implicarea și devotamentul fiecăruia. „Împreună am reușit să creăm condiții mai bune de tratament pentru pacienți, să creștem calitatea asistenței medicale şi să reducem incidența mai multor maladii. Îmi doresc acum mai mult ca niciodată ca demnitatea medicală să fie reabilitată, pentru că fiecare dintre dumneavoastră este un pilon de bază în sistemul medical și are un rol important în formarea și menținerea unei societăți sănătoase”, a spus ministrul.
Prezent la ceremonie, prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip și-a exprimat recunoștința pentru activitatea angajaților din sistemul de sănătate, menționând că fiecare medic poartă o responsabilitate inegalabilă în exercitarea acestei profesii. „Vă admir devotamentul și angajamentul de care dați dovadă ca lucrători medicali de înaltă performanță și vă apreciez pentru munca depusă pentru ca cetățenii noștri să beneficieze de cele mai calitative servicii medicale”, a declarat Pavel Filip. În continuare, prim-ministrul a deschis ceremonia de decernare a premiilor, oferind cel mai important premiu pentru întreaga carieră medicală domnului Eugeniu Maloman, profesor universitar la USMF „Nicolae Testemițanu”. Renumitul chirurg recent a marcat venerabila vârstă de 90 de ani, răstimp în care a salvat viața a peste 600 de pacienți, fiind calificat un adevărat maestru în chirurgie. „Un medic este obligat toată viața să-și facă datoria. Cuvintele moștenite încă de la oratorii romani și greci sunt următoarele și asta este deviza de care trebuie să se conducă un chirurg astăzi: impavidi progrediamur (să pășim neclintit înainte)!”, a menționat profesorul Eugeniu Maloman, pentru care tot publicul s-a ridicat în picioare și l-a aplaudat într-un val de admiraţie şi ovaţii.
Valentina Buliga, preşedintele Comisiei parlamentare Protecţie socială, sănătate şi familie, a menționat că în prezent se muncește la crearea condițiilor necesare atât pentru medicii de la sate, cât și pentru cei de la orașe, care să le permită să-și desfășoare activitatea la un nivel cât mai înalt. „Pentru noi astăzi este un prilej aparte să vă spunem mulțumesc pentru muncă, dedicație, vocație și devotament”, a accentuat oficialul.
Trofeul pentru activitate didactică a fost obținut de profesorul universitar Sergiu Matcovschi, directorul Departamentului Medicină Internă al USMF „Nicolae Testemițanu”. La această categorie au mai fost nominalizați și profesorul universitar Dumitru Batâr, Catedra de anatomie a omului, și conferențiarul universitar Rodica Gramma, Școala de Management în Sănătate Publică.
Premiul pentru Cel mai performant management al instituţiei medicale a fost oferit Ludmilei Bîrca, director Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, conferenţiar universitar la Catedra de boli infecţioase a universităţii noastre.
Pentru cea mai reușită activitate în domeniul sănătății publice, a fost premiată echipa Centrului de profilaxie specifică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, din care face parte asistentul universitar Octavian Sajin.
De asemenea, la categoria cel mai activ ONG în domeniul sănătății a fost desemnată Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină a USMF „Nicolae Testemițanu”, iar premiul pentru cel mai bun jurnalist în sănătate i-a fost acordat Irinei Lencauțan, reporter la postul de televiziune Canal 3.
La Gala Premiilor în Sănătate 2018 au fost depuse peste 50 de dosare, dintre care 11 au fost recomandate pentru nominalizare. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Centrul pentru Informare și Comunicare în Sănătate. Obiectivul de bază al acestuia este de a cultiva și de a menține prestigiul sistemului de sănătate și de a promova sănătatea ca valoare primordială a societății.
Nedret Emiroglu, director al Departamentului de urgențe în domeniul sănătății și bolilor transmisibile al Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, a subliniat că „sănătatea este un drept, dar și o responsabilitate pentru fiecare dintre noi. Sunt impresionată de dedicația voastră și de exemplul pe care îl oferiți, zi de zi, de a asigura sănătate pentru toți. Vă felicit pe toți câștigătorii Galei”.
La ceremonia de decernare a premiilor în sănătate au participat circa 300 de invitaţi, printre care oficiali de stat, ambasadori acreditați în Republica Moldova, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale și ai mediului academic, ai instituţiilor medico-sanitare publice şi private din ţară, mediciniști ș.a.
Felicitări cordiale laureaţilor Galei Premiilor în Sănătate! Alma Mater exprimă sentimente profunde de bucurie şi mândrie pentru aceste performanţe, or majoritatea participanţilor şi a câştigătorilor acestui prestigios concurs sunt absolvenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova.
[nggallery id=770]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii